Fiber & Bredband

Fibernätet

Fibernätet

Kommunfullmäktige i Mark har beslutat att Marks Energi AB ska utveckla och förvalta kommunens stadsnät för elektronisk fiberkommunikation. Under namnet Marknet Fiber satsar Marks Energi AB stort.
Planläggning och grävning kommer att ha påbörjats i nästan alla bostadsområden i Kinna, Örby och Skene under 2016.

För att Marknet Fiber ska ansluta ett område till fibernätet krävs intresse från boende, fastighetsägare och företagare. Skicka därför in en intresseanmälan Intresseanmälan för fiber, öppnas i nytt fönster så snart som möjligt. På områdeskartan kan du se om du bor eller äger en fastighet inom det område som Marknet, vid tillräckligt intresse, planerar att bygga ut fiber i. Du som bor utanför området är välkommen att skicka in en intresseanmälan, men just nu är det markerade området prioriterat. Marknet Fibers fibernät är ett så kallat öppet fibernät. Det innebär att Marknet Fiber äger och driver själva fibernätet medan de olika tjänsterna tillhandahålls genom flera olika leverantörer. När Marknet Fiber installerat fiberanslutningen till din bostad, fastighet eller ditt företag är du fri att själv välja och teckna avtal med tillgängliga tjänsteleverantörer för bredband, telefoni och tv.

 

Ett öppet fibernät

Ett öppet fibernät innebär förmånliga priser för dig som kund då tillgängliga tjänsteleverantörer konkurrerar med varandra. Du bestämmer själv vilken tjänsteleverantör som passar dig bäst för respektive tjänst och du slipper långa bindningstider.
Marknet Fiber kan erbjuda tjänsteleverantörer med ett stort utbud av tjänster. Mer information om tjänster och tjänsteleverantörer hittar under denna länk: Tjänster och tjänsteleverantörer
Ett nät för telefon, tv och internet

När Marknet Fiber anslutit din bostad, fastighet eller ditt företag till fibernätet och du har tecknat avtal med önskade tjänsteleverantörer kan du både ringa, se på tv och surfa via fibernätet.
Att ringa via fibernätet fungerar precis som vanligt. Du använder din vanliga fasta telefon och kan behålla ditt telefonnummer och nummerpresentation. Den enda skillnaden är att du ringer via fibernätet istället för telenätet. Att se på tv via fibernätet innebär att du har ett stort utbud av kanaler att välja bland och att du slipper installera parabol, antenn eller använda programkort. Att surfa via fibernätet är enkelt och kapaciteten är stor. Du surfar hur mycket du vill till ett fast månadspris